راهکارهای برای مبارزه با اعتیاد

من در قبال جوانان میهنم مسئولم و میخواهم کمک کوچکی باشم برای مبارزه و پیشگیری از این پدیده شوم ا

راهکارهای برای مبارزه با اعتیاد

من در قبال جوانان میهنم مسئولم و میخواهم کمک کوچکی باشم برای مبارزه و پیشگیری از این پدیده شوم ا

متادون

متادون متعلق به گروهی از مواد به نام شبه افیون‌هاست. متادون به صورت صناعی ساخته می‌شود و به عنوان جانشینی برای درمان افراد وابسته به هروئین و سایر شبه افیون‌ها به کار می‌رود. طول مدت اثر آن بسیار طولانی تر از هروئین است به طوری که مدت اثر یک دوز واحد آن تقریباً 24 ساعت است در حالی که در مورد هروئین ممکن است فقط 2 ساعت باشد.

- در صورت تشخیص تیم درمانی در بعضی شرایط می‌توان متادون را قطع نمود.

عوارض متادون

    دقت کنید:
    - مراجعان برنامه نگهدارنده با متادون مشاوره تخصصی دریافت کنند.
    - متادون داروی قوی است و در صورت مصرف غلط ـ خطرناک است.
    - تا زمانی که فرد تحت درمان با متادون است در واقع به صورت جسمی وابسته به شبه افیون‌ها است.
    - فرد با مصرف یک دوز متادون تجربه نشئگی را ندارد.
    - فرد باید متعهد شود که روزانه(حتی تعطیلات) برای دریافت متادون مراجعه کند.

فواید درمان با متادن:

- متادون خالص است نا خالصی ندارد.

- متادون به صورت خوراکی تجیز می‌شود و خطارات ناشی از تزریق(همچون عفونت های مختلف) را ندارد.

- افرادی که تحت درمان نگهدارنده با متادون هستند معلولاً به شیوه زندگی متعادل و ثباتی دست می یابند که شامل بهبود وضعیت تغذیه و خواب می شود.

- فرد کمتر تحت استرس قرار می‌گیرد به این علت که نگران چگونگی تامین مواد برای استفاده مکرر در طول شبانه روز نیست.

- متادون به مدت طولانی در بدن باقی می ماند بنابراین روزانه یک بار مصرف می شود.

- میزان جر م جهت تامین هزینه خرید مواد مخدر کاهش می‌یابد.

- موجب کاهش ارتباز مصرف کننده با سیستم قاچاق و عرضه کنندگان مواد می شود.

- متادون نسبت به مواد غیر قانونی ارزان تر است.

عوارض :

بعضی از افراد ممکن است در برنامه نگهدارنده با متادون علائم ناخواسته‌ای را در طول درمان تجربه کنند. ممکن است که علت آن دوز متادون تجویز شده باشد به صورتی که بسیار کم یا بسیار زیاد باشد که به خصوص در شروع درمان ایجاد می شود. بعضی از این علایم ناشی از عوارض خود متادون است.

هنگامی که مقدار تجویز شده بسیار کم باشد علائم شبیه آنفولانزا بوده و شامل موارد زیر است:

آبریزش بینی، عطسه، سیخ شدن موها، دردهای شکمی، درد پشت و مفاصل، احساس ضعف جسمی

فزایش درجه حرارت بدن و احساس سرما

از دست دادن اشتها، تعریق، لرزش، تحریک پذیری و پرخاشگری

اسپاسم ماهیچه‌ای و پرش عضلانی، اختلال در خواب، تهوع و استفراغ، ولع برای مواد خمیازه، اسهال

فردی که مصرف متادون را یکباره قطع کند ممکن است بسیاری از علائم ذکر شده را تجربه نماید. علائم ترک معمولاً یک تا سه روز بعد از آخرین مصرف شروع می‌شود و در حدود روز ششم به حداکثر می‌رسد اما مدت طولانی تری به طول می انجامد.

عوارض مصرف بیش از حد متادون

علائم ناشی از مصرف متادون به مقدار زیاد عبارتند از :

- خواب آلودگی

- ضعیف شدن نبض و کاهش فشار خون

- تهوع و استفراغ

- طپش قلب

- تنفس سطحی

- سرگیجه

- مردمک نوک سنجاقی

- اختلال در عملکرد جنسی

- کاهش دمای بدن

- گردش خون ضعیف

بعضی افراد ممکن است عوارض را تجربه کنند که ارتباطی با دوز مصرفی متادون ندارد:

-تعریق(فرد باید دو لیتر آب در روز بنوشد تا دچار کمبود آب بدن نشود)

- یبوست

- درد ماهیچه ها و مفاصل

- کاهش میل جنسی

- جوش های پوستی و خارش

-احتباس مایع

-کاهش اشتها، تهوع و استفراغ

-درد شکمی

- پوسیدگی دندان

- بی نظمی در قاعدگی

این عوارض مدت کوتاهی پس از مصرف متادون فروکش می‌کند.

در افرادی که کارکرد کبدی آنها ضعیف است( به طور مثال هپاتیت‌ها و نیز استفاده طولانی مدت از الکل) مقدار متادون تجویز شده نیاز به نظارت دقیقی دارد.

مصرف متادون با سایر داروها

مصرف داروهای دیگر همراه متادون، بخصوص اگر آن ها هم مضعف باشند(مانند الکل، افیون‌ها از جمله هروئین یا بنزود یازپین‌ها مانند دیازپام) خطر Overdose (مصرف بیش از حد) را افزایش می دهد. مصرف مقادیر زیاد الکل در چند روز یا چند هفته می تواند طول زمان اثر متادون را کوتاه کند و موجب شود که شخص قبل از مصرف دوز بعدی، علائم ترک را تجربه نماید

این نکته بسیار مهم است که فرد هنگام مراجعه به پزشک یا دندانپزشک مصرف متادون را گزارش دهد تا داروهائی که موجب تاثیر بر درمان نگهدارنده با متادون می شوند را تجویز ننمایند.

حاملگی و شیردهی:

زنان جامعه که وابسته به مواد افیونی هستند باید ترغیب شوند که هر چه سریعتر وارد برنامه نگهدارنده با متادون شوند زیرا مصرف متادون موجب کاهش عوارض ناشی از مصرف سایر مواد افینی ، مانند هروئین می شود. دلایل آن عبارتند از:

- دوره‌های ترک ناخواسته که با مصرف سایر مواد افیونی همراه است و موجب آسیب به جنین می گردد در مصرف روزانه متادون رخ نمی دهد.

- کیفیت زندگی این افراد در درمان نگهدارنده با متادون بهبود می یابد که موجب بهبود تغذیه و کاهش تنفس می گردد و نتیجه آن سلامت جنین خواهد بود.

- متادونی که توسط مرکز درمانی توزیع می شود حاوی هیچکونه ماده مضر دیگری که به جنین منتقل شود نیست.

همانند سایر موادر افیونی، متادون ز راه شیر به نوزاد منتقل می شود، مادرانی که در برنام نگهدارنده با متادون هستند، ترغیب می‌شوند که به منظور کاهش علائم ترک متادون در نوزادان به شیر دهی ادامه دهند.

هرویین چیست

معرفی انواع مخدرهای سنتی ـ هروئین

هروئین یکی از مشتقات نیمه مصنوعی مرفین است . هروئین خالص پودری بسیار نرم و سفید رنگ است، اما هروئینی که معمولاً توسط فروشندگان این ماده عرضه میشود ناخالصی بسیار زیادی دارد (شیرخشک، پودر بیکربنات، از مخلوط کردن با مواد مختلف به دست می آید و رنگ آن کرم مایل به قهوه ای است
هـــروئین را معمولاً در تکه های پلاستیک با شکل مخروطی بسته بندی می کنند و سر آن را با آتش میبندند. در این حالت آب در آن نفوذ نمی کند و در مواقع خطر میتوانند آنرا ببلعند و پس از دفع از آن استفاده کنند
راههای مصرف : 
تدخیناین روش معمولاً از سایر روشهای مصرف هروئین شایعتر است . در این روش، هروئین را روی زرورق (معمولاُ زرورق پاکت سیگار) می ریزند و از زیر آن را با تکه ای مقوا یا دستمال کاغذی کــــه آتش زده شده باشد کمی حرارت می دهند و دود حاصل را بلافاصله بوسیله یک لوله وارد ریه ها می کنند. وجود تکه های دستمال کاغذی یا تکه های مقوای نیم سوخته و یا زرورقی که رویه آلومینومی آن سیاه شده باشد میتواند علامت مصرف تدخینی هروئین باشد

انفیه: در این روش پودر هروئین را مستقیماً بوسیله اسکناس لوله شده به داخل بینی می‌کشند

تزریق: در این روش هروئین را با آب لیمو، جوهرلیمو یا قرص ویتامین C در قاشق حل میکنند و کمی حرارت می دهند. سپس محتویات قاشق را از فیلتر سیگار با پنبه می گذرانند و به د رون سرنگ کشیده و به وریدها ی دست و پا یا سایر نقاط بدن تزریق می کنند
آثار مصرف
آثار جانبی: کاهش ضربان قلب، کاهش تن ف س، کم کردن حرکات دوده و مهار رفلکس سرفه ، احساسگرما. به دنبال اولین مصرف معمولاً تهوع، استفراغ و خارش پیش می آید. یکی از ویژگیهای مصرف کنندگان ، مردمک های بسیار ریز (مردمک ته سنجاقی ) است.

آثار روانی: گیجی و احساس سر خوشی که به دنبال آن افسردگی بارز میشود. به دنبال مصرف مرتب تحمل پیش می آید یعنی هر بار میزان ماده بیشتری برای رسیدن به علائم دلخواه نیاز میشود
علائم ترک
مردمک های گشاد، سیخ شدن موهای بدن، آبریزش از بینی و اشکریزش، عطسه،‌ خمیازهای طولانی ، تعریق، تهوع،‌ استفراغ، ‌اسهال، درد در عضلات، مفاصل و استخوانها، بی قراری، اضطراب، بی خوابی، تحریک پذیری . 
چگونه کمک کنیم؟ 
به منظور درمان باید ارزیابی صحیحی از میزان، تناوب، چگونگی استفاده هروئین را در اختیارداشت. مشاهده علائم مصرف هروئین چه به صورت علائم جسمی، یا علائم ترک و یا سنجش ماده در ادرار میتواند دلیلی بر مصرف این ماده باشد. در مراحل ابتدای مصرف میشود درمان را به روی ترک متمرکز کرد و از برنامه های سم زدائی سود برد. باید به مصرف کننده اطمینان داد که حداکثر علائم ترک در روز دوم و سوم بوده و معمولاُ در عرض ده تا چهارده روز عمده علائم رفع میشود. استراحت کردن، حمام داغ، خوردن مایعات و غذا ی کافی به تحمل علائم ترک کمک می کند. کمک های روان درمانی و مشاوره پس از ترک نیز به تداوم ترک کمک می کند. البته در شرایطی که چندبار سابقه ترک ناموفق وجود داشته باشد و یا مصرف بسیار شدید و یا تزریقی بوده و یا به هر علت دیگری امکان ترک وجود نداشته باشد، بهتر است از درمان های جایگزیناستفاده کر د، بدین معنا که فرد را روی مواد افیونی صنعتی مثل متادون یا بوپرنورفین خوراکی قرار داد . این درمان سالها و گاهی برای تمامی طول عمر بیمار ادامه خواهد یافت.